Kleijnkoor Noordwijk naar Venetië

Kleijnkoor Noordwijk op cultuurreis naar Venetië

Van 24 tot en met 27 juni 2017 reist Kleijnkoor Noordwijk af voor een cultuurreis naar Venetië. Met koorleden en een aantal begeleiders, waaronder kunsthistoricus Berend Bosch en componist Rens Tienstra, zal het koor vier drukke, maar vooral onvergetelijke dagen beleven die in het teken staan van muziek en kunst. Fotografe Monica Stuurop reist ook mee om van de reis een beeldverslag te maken.

Het koor verblijft tijdens de reis in een hostel op het eiland Giudecca, niet ver van het stadscentrum. Iedere dag zullen de koorleden met de Vaporetto, de busboot, naar het vasteland van Venetië reizen. Overdag zal de groep de stad en haar cultuur verkennen met gidsen Rens en Berend en kleine optredens geven op straat om zo bijvoorbeeld de lunch of een ijsje te verdienen. Verder staan er bezoeken aan kerken en musea en een groot optreden op het programma in onder andere de 16e eeuwse kerk San Giorgio Maggiore. Tijdens dit concert zal het koor een aantal werken van componisten zingen die banden hadden met Venetië: onder andere geestelijke werken van Vivaldi, Mozart, Pergolesi . Maar ook opera aria’s van Puccini, Mozart en Händel

Waarom Venetië?

Venetië kent een rijke culturele geschiedenis. In de 17e eeuw werd de Italiaanse stad, die toen nog een republiek was, de “Republiek der Muziek” genoemd. Vele grote klassieke componisten vonden hun inspiratie in de stad met haar prachtige kerken, straatjes en grachten. Onder meer Mozart en Monteverdi brachten lange tijd door in Venetië, dat in de Barok een bloeiend cultureel en commercieel centrum was. Ook voor Antonio Vivaldi, bekend van zijn vioolconcertcyclus de “Quattro Stagioni”, was Venetië van groot belang voor zijn muzikale carrière. Als zoon van een vooraanstaand violist in de Cappella di San Marco werd hij eerst priester. Hij kreeg al snel de bijnaam “de Rode Priester” vanwege zijn opvallende rode haar. Niet veel later wijdde hij zich volledig aan de muziek en werd hij violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Ospedale della Pietà. Vanwege het muzikale succes dat Vivaldi met de meisjes boekte, namen veel andere weeshuizen deze opleidende taak over en steeg het aanzien van Venetië als muzikale opleidingsstad. Later groeiden de weeshuizen zelfs uit tot gerenommeerde conservatoria. Voor de meisjes van het weeshuis schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten en cantates. De 18e eeuw was echter een andere tijd: vrouwen mochten in die tijd eigenlijk geen muziek maken. Daarom liet Vivaldi zijn meisjeskoor achter een doek zingen.

Doel van de reis

Het doel van de cultuurreis is het kennismaken met de cultuur, historie, muziek en hedendaagse kunst die in Venetië zo aanwezig zijn. Zowel de Barok als de hedendaagse kunst zijn overal in Venetië te vinden. Tweejaarlijks vindt in Venetië de kunstbiënnale plaats, een groot evenement waar de grote namen van de moderne kunst exposeren in hun eigen landpaviljoen.

Ook vanuit historisch oogpunt is Venetië een bijzondere stad. De stad kende vroeger een grote Joodse gemeenschap die bij elkaar woonde in de getto in het noordelijke stadsdeel Cannaregio. Aanvankelijk hadden de Venetianen een relatief tolerante houding tegenover de Joodse bevolking, maar dit veranderde toen er in de 16e eeuw een grote toestroom van gevluchte Joden naar Venetië kwam. Toen bepaalde men dat de Joden bij elkaar in een getto geplaatst zouden worden. Deze getto werd omgeven door water, met slechts twee bruggen met hekken die naar het stadscentrum leidden en ’s avonds dicht gingen. Pas toen Napoleon Bonaparte eind 18e eeuw de stad veroverde werden de hekken weer verwijderd. Shakespeare beschreef de Joodse gemeenschap in de 16e eeuw in zijn toneelstuk The Merchant of Venice, over de Joodse koopman Shylock die het zwaar te verduren krijgt onder de antisemitische beleidsvoering in Venetië. De koorleden zullen onder begeleiding van gidsen Berend en Rens een wandeling maken door de getto, waar nog vijf synagogen staan die voor het grootste deel als museum dienen.

Terugkomconcert 23 september

Voor alle geïnteresseerden zal op 23 september 2017 in de Hoofdstraat van Noordwijk aan Zee een terugkomconcert worden georganiseerd. Het repertoire dat in Venetië is gezongen op straat en in de basiliek wordt tijdens inloopconcerten gepresenteerd aan publiek

Aansluitend aan deze concerten zal de derde editie van de Tables d’Hôtes plaatsvinden. Een avond muziek aan tafel bij de gastadressen van het koor. De gastheer en gastvrouw koken met gesponsorde producten van lokale ondernemers en het koor verzorgt korte optredens tijdens het diner. Reserveren voor deze avond kan via info@kleijnkoor.nl.